Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym
Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym
Przygotowanie
- Mleko kokosowe wlać do garnka
- Dodać daktyle
- Gotować na małym ogniu 10 min
- W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki
- Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)
- Szybko, od razu rozmieszać, żeby grudek nie było
- Odstawiamy żelatynę na kilka minut żeby napęczniała
- Łyżką cedzakową wyjmujemy daktyle i zdejmujemy garnek z mlekiem z ognia
- Zostawiamy na 10 min. żeby zmniejszyła się temperatura
- Do silikonowych foremek/pucharka/kubeczka wkładamy po jednym daktylu
- Żelatynę łyżką wydłubujemy z miseczki i dodajemy do gorącego mleka kokosowego
- Mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści
- Odstawiamy gdzieś na bok żeby wystygło
- Po godzinie, jak już będzie chłodne wkładamy na 20-30 min do lodówki
- Co jakiś czas wyjmujemy, mieszamy i patrzymy, czy już się zaczęło robić gęste
- Jak już zaczyna się robić gęste, bierzemy blender ręczny i kilka sekund miksujemy
- Zmiksowaną masą zalewamy każdego daktyla w foremce
- Foremki wkładamy do lodówki na 12 godz
- Na drugi dzień bierzemy łyżkę, chwytamy ją odwrotnie i cienką stroną na około objeżdżamy w foremce każdą porcję deseru
- Obracamy do góry nogami i delikatnie wyduszamy/wyjmujemy deserki
- Na każdy talerz dajemy 2-3 łyżki sosu i kładziemy na wierzch panna cotte
Sos:
- Wiśnie wrzucamy do garnka
- Zalewamy winem
- Dodajemy morele
- Gotujemy na małym ogniu 15 min
- Bierzemy blender i ostrożnie miksujemy wszystko na gładki sos
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Naczynia, w których zastygła nam panna cotta można na 2-3 sek. zanurzyć w gorącej wodzie (zwłaszcza jeśli robimy w porcelanowych lub szklanych naczyniach). Wówczas delikatnie podważamy jakimś cienkim przedmiotem na około (końcem łyżki lub cienkim nożykiem) i obracamy do góry nogami żeby samo wyszło.
Autor
Lista składników
Panna cotta
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Woda (25 ml)
- Cytryna (20 g)
- Daktyl (15 g)
- Żelatyna w proszku (10 g)
- Wanilia – laska (0.5 g)
Sos wiśniowy
- Wiśnia mrożona (125 g)
- Wino czerwone wytrawne (25 ml)
- Morela suszona (25 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.