fbpx
Szukaj
open close

Panna Cotta

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c504bec03-d35e-4e2f-8ceb-8a4fc6ba79bf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Panna Cotta

Przygotowanie

Panna Cotta

  • Żelatynę wsypujemy do miski, dolewamy zimną wodę i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na ok. 5 minut
  • Do rondla wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści
  • Następnie doprowadzamy prawie do zagotowania (tzn. odstawiamy z ognia w momencie, kiedy przy brzegach garnka zacznie się gotować)
  • Dodajemy żelatynę i mieszamy przez ok. 1 minutę, do momentu, aż żelatyna się rozpuści
  • Mieszankę przelewamy do naczyń (np. filiżanek) i odstawiamy do ostygnięcia
  • Po ostygnięciu naczynia przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 4-5 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie przenosimy panna cottę na talerzyki i polewamy musem owocowym
  • Opcjonalnie możemy udekorować panna cottę świeżymi owocami, ulubionymi orzechami lub startą czekoladą
  • Aby ułatwić wyciąganie panna cotty z naczyń – wkładamy naczynia na 1-2 sek. do gorącej wody

Mus owocowy

  • Z truskawek usuwamy szypułki
  • Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję, a następnie przecieramy przez sitko bezpośrednio do miski
  • Do miski dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do momentu, aż się rozpuści (ziarenka z sitka wyrzucamy)
  • Jeśli sos wyjdzie za rzadki – możemy zagotować go z dodatkiem mąki ziemniaczanej i sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Panna Cotta

  • Śmietanka kremówka 30% (250 ml)
  • Mleko krowie (250 g)
  • Cukier trzcinowy (80 g)
  • Woda (20 ml)
  • Żelatyna w proszku (12 g)
  • Wanilia – ekstrakt (10 g)

Mus owocowy

  • Malina (75 g)
  • Truskawka (75 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto czekoladowo-malinowe

Banana obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy (…)

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś (…)

WIĘCEJ >

Pieczony banan z malinami i truskawkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Banana najlepiej położyć w keksówce , tak żeby wygiętą stroną był ku górze Banana nacinamy (…)

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowa z truskawkami

Panna cotta:  Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać (…)

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło (…)

WIĘCEJ >