Panna Cotta
Panna Cotta
Przygotowanie
Panna Cotta
- Żelatynę wsypujemy do miski, dolewamy zimną wodę i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na ok. 5 minut
- Do rondla wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści
- Następnie doprowadzamy prawie do zagotowania (tzn. odstawiamy z ognia w momencie, kiedy przy brzegach garnka zacznie się gotować)
- Dodajemy żelatynę i mieszamy przez ok. 1 minutę, do momentu, aż żelatyna się rozpuści
- Mieszankę przelewamy do naczyń (np. filiżanek) i odstawiamy do ostygnięcia
- Po ostygnięciu naczynia przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 4-5 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie przenosimy panna cottę na talerzyki i polewamy musem owocowym
- Opcjonalnie możemy udekorować panna cottę świeżymi owocami, ulubionymi orzechami lub startą czekoladą
- Aby ułatwić wyciąganie panna cotty z naczyń – wkładamy naczynia na 1-2 sek. do gorącej wody
Mus owocowy
- Z truskawek usuwamy szypułki
- Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję, a następnie przecieramy przez sitko bezpośrednio do miski
- Do miski dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do momentu, aż się rozpuści (ziarenka z sitka wyrzucamy)
- Jeśli sos wyjdzie za rzadki – możemy zagotować go z dodatkiem mąki ziemniaczanej i sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.
Autor
Lista składników
Panna Cotta
- Śmietanka kremówka 30% (250 ml)
- Mleko krowie (250 g)
- Cukier trzcinowy (80 g)
- Woda (20 ml)
- Żelatyna w proszku (12 g)
- Wanilia – ekstrakt (10 g)
Mus owocowy
- Malina (75 g)
- Truskawka (75 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.