Paluszki chlebowe z ziołami
Paluszki chlebowe z ziołami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Z kromek odcinamy skórkę
- Czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Do miski dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Tłuszcz ziołowy rozsmarowujemy dokładnie na każdej kromce chleba, a następnie każdą z nich kroimy na paluszki i układamy na papierze
- Paluszki posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut (pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące)
- Przed podaniem przenosimy paluszki na metalowy ruszt na ok. 5 minut, aby ostygły
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia paluszków.
Autor
Lista składników
- Chleb żytni na zakwasie (210 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Czosnek (10 g)
- Sezam biały (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Estragon (świeży) (3 g)
- Majeranek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.