Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów
Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów
Przygotowanie
Ozorki:
- Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
- Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków
- Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej
- Lekko solimy i gotujemy godzinę
- Po tym czasie wyjmujemy ozory i zdejmujemy z nich skórę – łatwo idzie, wystarczy lekko nożem pociągnąć i samo schodzi
- Obrane ozory wrzucamy z powrotem do garnka i gotujemy jeszcze 30 min
- Wyjmujemy, kroimy w plastry i wkładamy do sosu
Puree z batatów
- W czasie, gdy obrane ozory się dogotowują, obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
- 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w małym garnuszku 1 łyżkę tłuszczu
- Smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy ugotowane bataty
- Miksujemy blenderem przez min
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Sos grzybowy
- 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Grzyby pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę przez 3 min
- Dodajemy grzyby, podsmażamy 5 min
- Wlewamy szklankę rosołu ozorkowego (czyli tą wodę, w której się gotują)
- Gotujemy 10 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego.
Autor
Lista składników
Ozorki
- Woda (300 ml)
- Wieprzowina ozór (200 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Seler naciowy (25 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Purée z batatów
- Batat (230 g)
- Cebula biała (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos grzybowy
- Podgrzybek (świeży) (65 g)
- Borowik (świeży) (55 g)
- Cebula biała (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.