Ostrygi z pastą kaparową
Ostrygi z pastą kaparową
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy zieleninę, kapary, sok z cytryny oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy na jednolitą pastę
- Gotową pastę wkładamy do lodówki
- Przygotowujemy ostrygi – każdą z nich przytrzymujemy ściereczką, wsuwamy nóż w zawias łączący dwie połówki muszli, po czym delikatnie podważamy, tak aby ostryga się otworzyła
- Następnie odrywamy górną muszlę, odcinamy mięsień i delikatnie obracamy ostrygę w muszli, starając się zachować jej jak najwięcej płynu
- Tak przygotowane ostrygi układamy na talerzach, na każdą z nich nakładamy schłodzoną pastę i podajemy z kawałkiem cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Ostryga (świeża) (720 g)
- Cytryna (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kapary (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.