fbpx
logo
Szukaj
open close

Ostrygi w sosie szczypiorkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4b3e2f16-e38d-48f2-abba-64d9b63497aa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ostrygi w sosie szczypiorkowym

Przygotowanie

  • Ostrygi otwieramy, a wodę która się w nich znajduję wlewamy do rondla
  • Następnie odkrawamy mięsień który łączy ostrygę z muszelką i muszelki rozdzielamy
  • Ostrygi pozostawiamy w wypukłych połówkach muszli, a płaskie połówki wyrzucamy
  • Do rondla wlewamy śmietankę i podgrzewamy niemal do wrzenia
  • Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do rondla
  • Do rondla dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik podgrzewamy do temp. 240 st. C
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy dużą ilość soli i układamy na niej muszelki z ostrygami
  • Każdą ostrygę zalewamy śmietanką ze szczypiorkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 6-7 minut
  • Ostrygi wyciągamy z piekarnika i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ostryg.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ostryga (świeża) (720 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (150 ml)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ostrygi w galarecie z rukwią wodną

Ostrygi otwieramy, a wodę która się w nich znajduję wlewamy do rondla Następnie odkrawamy mięsień który łączy ostrygę z muszelką, (…)

WIĘCEJ >

Ostrygi duszone w sosie szafranowym

Ostrygi otwieramy, a wodę która się w nich znajduję wlewamy do miski Następnie odkrawamy mięsień, który łączy ostrygę z muszelką (…)

WIĘCEJ >

Ostrygi i śliwki w boczku

Ostrygi wyciągamy z muszli Każdy plaster boczku kroimy wzdłuż na pół Rozgrzewamy opiekacz Boczek rozkładamy na czystym blacie i na (…)

WIĘCEJ >

Ostrygi z pastą kaparową

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy zieleninę, kapary, sok z cytryny (…)

WIĘCEJ >