Ostrygi w galarecie z rukwią wodną
Ostrygi w galarecie z rukwią wodną
Przygotowanie
- Ostrygi otwieramy, a wodę która się w nich znajduję wlewamy do rondla
- Następnie odkrawamy mięsień który łączy ostrygę z muszelką, ostrygi wyciągamy i odkładamy
- Muszelki rozdzielamy – płaskie połówki wyrzucamy, a wypukłe odkładamy
- Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Żelatynę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia
- Rondel z wodą z ostryg stawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia, na małym ogniu
- Następnie wkładamy do rondla po 4-5 ostryg i gotujemy przez ok. 1 minutę
- Po kolei wyciągamy ostrygi z rondla i kładziemy na ręcznik papierowy
- W osobnym rondlu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
- Wkładamy marchewkę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, po czym odcedzamy
- Płyn z gotowania ostryg przecedzamy, lekko podgrzewamy, dodajemy odsączoną z wody żelatynę i dokładnie mieszamy
- Na talerz wysypujemy trochę soli i układamy na niej muszelki
- Do każdej muszelki wkładamy 1 ostrygę, posypujemy przyprawami (pieprzem), dekorujemy marchewką i rukwią, zalewamy płynem z żelatyną i wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ostryg.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Ostryga (świeża) (720 g)
- Marchew (45 g)
- Rukiew wodna (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Żelatyna w proszku (2 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.