fbpx
Szukaj
open close

Ostrygi w galarecie z rukwią wodną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c32bf0969-dd31-418a-9812-d9b9234e04fa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ostrygi w galarecie z rukwią wodną

Przygotowanie

  • Ostrygi otwieramy, a wodę która się w nich znajduję wlewamy do rondla
  • Następnie odkrawamy mięsień który łączy ostrygę z muszelką, ostrygi wyciągamy i odkładamy
  • Muszelki rozdzielamy – płaskie połówki wyrzucamy, a wypukłe odkładamy
  • Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Żelatynę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia
  • Rondel z wodą z ostryg stawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia, na małym ogniu
  • Następnie wkładamy do rondla po 4-5 ostryg i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Po kolei wyciągamy ostrygi z rondla i kładziemy na ręcznik papierowy
  • W osobnym rondlu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Wkładamy marchewkę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, po czym odcedzamy
  • Płyn z gotowania ostryg przecedzamy, lekko podgrzewamy, dodajemy odsączoną z wody żelatynę i dokładnie mieszamy
  • Na talerz wysypujemy trochę soli i układamy na niej muszelki
  • Do każdej muszelki wkładamy 1 ostrygę, posypujemy przyprawami (pieprzem), dekorujemy marchewką i rukwią, zalewamy płynem z żelatyną i wkładamy do lodówki na min. 2 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ostryg.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ostryga (świeża) (720 g)
  • Marchew (45 g)
  • Rukiew wodna (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Żelatyna w proszku (2 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ostrygi i śliwki w boczku

Ostrygi wyciągamy z muszli Każdy plaster boczku kroimy wzdłuż na pół Rozgrzewamy opiekacz Boczek rozkładamy na czystym blacie i na (…)

WIĘCEJ >

Ostrygi z pastą kaparową

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy zieleninę, kapary, sok z cytryny (…)

WIĘCEJ >