Ostrygi duszone w sosie szafranowym
Ostrygi duszone w sosie szafranowym
Przygotowanie
- Ostrygi otwieramy, a wodę która się w nich znajduję wlewamy do miski
- Następnie odkrawamy mięsień, który łączy ostrygę z muszelką i przenosimy ostrygi na talerz
- Do osobnej miski wkładamy twarożek, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy
- Do rondla wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, po czym ściągamy rondel z kuchenki
- Do bulionu dolewamy wodę z ostryg, dodajemy twarożek z żółtkami oraz mleko w proszku i całość dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej
- Cały czas mieszając, podgrzewamy zawartość rondla na małym ogniu, do momentu, aż zgęstnieję (uważamy aby nie doprowadzić do wrzenia)
- Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy
- Do gorącego sosu dodajemy ostrygi i gotujemy przez ok. 1 minutę
- Ostrygi z sosem przenosimy do misek i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ostryg.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion rybny (600 ml)
- Ostryga (świeża) (480 g)
- Twarożek grani (100 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Mleko w proszku (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Szafran (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.