Oregońskie małże na parze
Oregońskie małże na parze
Przygotowanie
- Małże oczyszczamy z piasku i zanieczyszczeń pod strumieniem zimnej wody
- Oczyszczone małże kładziemy na wkładce do gotowania na parze, a wkładkę na garnku
- Do garnka nalewamy tyle wody, ile potrzeba do pokrycia dna koszyka
- Garnek z małżami zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy małże na parze przez ok. 5-10 minut (do momentu, aż się otworzą)
- Małże odcedzamy, nakładamy na talerz i posypujemy posiekaną zieleniną
- Tłuszcz (oliwę) podajemy w osobnym naczyniu do namaczania w nim małży
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia małży.
Autor
Lista składników
- Małże (świeże) (170 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.