fbpx
Szukaj
open close

Omułki z porami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c94d9c6-37dc-428e-a9c6-e5122db09808
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Omułki z porami

Przygotowanie

  • Z porów odkrawamy białe części i tylko ich używamy
  • Omułki dokładnie szorujemy pod zimną, bieżącą wodą i odrywamy bisiory
  • Pory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pory i zieleninę, mieszamy i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Omułki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem, na dużym ogniu, przez ok. 6-8 minut (gotujemy do momentu, aż muszelki się otworzą – od czasu do czasu potrząsamy garnkiem)
  • Nad miską zawieszamy sitko
  • Omułki przenosimy na sitko i wyrzucamy te, które się nie otworzyły
  • Wywar z omułków przecedzamy przez sitko do garnka, dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Następnie wylewamy wywar na patelnię z porami, dodajemy omułki i dokładnie mieszamy
  • Gorącą potrawę nakładamy do misek i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omułków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 16
Trudność: Średni

Lista składników

  • Omułki (świeże) (4000 g)
  • Por (1120 g)
  • Cebula (210 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do garnka, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Omułki z kiełbasą chorizo

Omułki dokładnie oczyszczamy (oskrobujemy, usuwamy narośle i wyrzucamy wszystkie, których nie da się otworzyć) Do garnka wlewamy wino i doprowadzamy (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowe omułki po meksykańsku

Cebulę obieramy i kroimy w krążki Omułki dokładnie oczyszczamy Do garnka wlewamy tłuszcz, wodę i wino, dodajemy wszystkie przyprawy, wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Omułki z pomidorami i chili

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Omułki dokładnie oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Omułki w białym winie i ziołach

Szalotki z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę (natkę) drobno siekamy Omułki dokładnie oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szalotki (…)

WIĘCEJ >