Omułki z pomidorami i chili
Omułki z pomidorami i chili
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Chili i zieleninę drobno siekamy
- Omułki dokładnie oczyszczamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, chili oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy wino i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy pomidory oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut, aby sos lekko zgęstniał
- Dodajemy omułki, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu potrząsając naczyniem, aż omułki się otworzą
- Omułki które się nie otworzą – wyrzucamy
- Dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z omułkami.
Autor
Lista składników
- Omułki (świeże) (1000 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Cebula (105 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Masło (30 g)
- Chili (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.