Omułki z kiełbasą chorizo
Omułki z kiełbasą chorizo
Przygotowanie
- Omułki dokładnie oczyszczamy (oskrobujemy, usuwamy narośle i wyrzucamy wszystkie, których nie da się otworzyć)
- Do garnka wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Chorizo kroimy w cienkie plasterki
- Pomidory kroimy w drobną kostkę
- Do garnka wrzucamy omułki, przykrywamy pokrywką i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty (lub do momentu, gdy muszlę się tworzą)
- Po tym czasie omułki odcedzamy, ale nie wylewamy wywaru (wszystkie omułki które pozostały zamknięte – wyrzucamy)
- W tym samym garnku podgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy chorizo i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy przecier, dolewamy wywar z muli i mieszamy
- Dodajemy pomidory oraz przyprawy (sól i pieprz) i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
- Dodajemy omułki oraz posiekaną zieleninę i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omułków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Omułki (świeże) (2000 g)
- Pomidor (500 g)
- Kiełbasa chorizo (325 g)
- Wino białe wytrawne (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Czosnek (15 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.