Omułki w białym winie i ziołach
Omułki w białym winie i ziołach
Przygotowanie
- Szalotki z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę (natkę) drobno siekamy
- Omułki dokładnie oczyszczamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
- Zwiększamy ogień, dolewamy wino i zagotowujemy
- Dodajemy omułki oraz zieleninę (natkę), przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 4-5 minut (gotujemy do momentu, aż omułki się otworzą)
- Omułki które się nie otworzą – wyrzucamy
- Dodajemy zieleninę (bazylię) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Omułki (świeże) (1000 g)
- Wino białe wytrawne (200 ml)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (120 g)
- Bazylia (świeża) (24 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.