Omułki po katalońsku
Omułki po katalońsku
Przygotowanie
- W piekarniku rozgrzewamy grill
- Papryki kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki wraz z białymi błonkami
- Następnie kładziemy papryki na blachę skórą do góry, wkładamy do piekarnika i opiekamy przez ok. 15 minut
- Po tym czasie wyciągamy papryki z piekarnika i obieramy ze skórki, po czym kroimy w wąskie paski
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie dodajemy papryki, rozdrobnioną zieleninę i przyprawy, mieszamy i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
- Omułki dokładnie szorujemy pod bieżącą, zimną wodą, odrywamy bisiory i osuszamy
- Następnie wkładamy omułki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut (gotujemy na dużym ogniu do momentu, aż muszelki się otworzą) – co jakiś czas potrząsamy garnkiem
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
- Połówki muszli oddzielamy – omułki pozostawiamy w dolnych połówkach, a górne połówki wyrzucamy
- Następnie układamy omułki w naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem i posypujemy bułką tartą
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 4-5 minut, po czym wyciągamy i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omułków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Omułki (świeże) (1200 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Cebula (105 g)
- Bułka tarta (48 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.