fbpx
Szukaj
open close

Omułki po katalońsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9faf9cf4-e1d3-461e-9275-814d9ef893d3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Omułki po katalońsku

Przygotowanie

  • W piekarniku rozgrzewamy grill
  • Papryki kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki wraz z białymi błonkami
  • Następnie kładziemy papryki na blachę skórą do góry, wkładamy do piekarnika i opiekamy przez ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy papryki z piekarnika i obieramy ze skórki, po czym kroimy w wąskie paski
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie dodajemy papryki, rozdrobnioną zieleninę i przyprawy, mieszamy i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Omułki dokładnie szorujemy pod bieżącą, zimną wodą, odrywamy bisiory i osuszamy
  • Następnie wkładamy omułki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut (gotujemy na dużym ogniu do momentu, aż muszelki się otworzą) – co jakiś czas potrząsamy garnkiem
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • Połówki muszli oddzielamy – omułki pozostawiamy w dolnych połówkach, a górne połówki wyrzucamy
  • Następnie układamy omułki w naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem i posypujemy bułką tartą
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 4-5 minut, po czym wyciągamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omułków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Omułki (świeże) (1200 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (48 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Pokrywka do garnka, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Omułki z porami

Z porów odkrawamy białe części i tylko ich używamy Omułki dokładnie szorujemy pod zimną, bieżącą wodą i odrywamy bisiory Pory (…)

WIĘCEJ >

Omułki z kiełbasą chorizo

Omułki dokładnie oczyszczamy (oskrobujemy, usuwamy narośle i wyrzucamy wszystkie, których nie da się otworzyć) Do garnka wlewamy wino i doprowadzamy (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowe omułki po meksykańsku

Cebulę obieramy i kroimy w krążki Omułki dokładnie oczyszczamy Do garnka wlewamy tłuszcz, wodę i wino, dodajemy wszystkie przyprawy, wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Omułki z pomidorami i chili

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Omułki dokładnie oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Omułki w białym winie i ziołach

Szalotki z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę (natkę) drobno siekamy Omułki dokładnie oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szalotki (…)

WIĘCEJ >