Omlet z serem i pieczarkami
Omlet z serem i pieczarkami
Przygotowanie
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz (olej) oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wylewamy masę jajeczną, przykrywamy pokrywką i smażymy do powierzchniowego ścięcia
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
- Podnosimy pokrywkę z patelni, na omleta kładziemy ser oraz pieczarki, składamy omleta na pół i dusimy pod przykryciem przez ok. 7-8 minut
- Pomidora kroimy w cząstki
- Na talerzu układamy szpinak oraz pomidora i skrapiamy tłuszczem (oliwą), a obok kładziemy omleta
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia omletów.
Omleta możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.
Autor
Lista składników
- Pomidor (170 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Pieczarka (świeża) (80 g)
- Szpinak (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Ser Gouda (25 g)
- Olej MCT (10 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.