Omlet z grzybami shitake
Omlet z grzybami shitake
Przygotowanie
- Grzyby kroimy w plasterki
- Szczypiorek drobno siekamy
- W garnku zagotowujemy wodę (podaną w przepisie)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy grzyby i szczypiorek, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Do wrzącej wody dodajemy sos sojowy i mieszamy
- Następnie wlewamy wodę z sosem na patelnię i smażymy do momentu, aż woda odparuję
- Na patelnię wybijamy jaja i lekko mieszamy, formując cienki omlet (smażymy przez ok. 1-2 minuty)
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i zsuwamy omlet na talerz, po czym zwijamy go w rulon i posypujemy przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omletów.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (255 g)
- Shiitake (świeży) (125 g)
- Woda (50 ml)
- Szczypiorek (15 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.