Omlet po japońsku
Omlet po japońsku
Przygotowanie
- Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło.
- Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni.
- Drugą warstwę jajka wylewamy na patelnię i po ścięciu nasz pierwszy rulon możemy zawinąć w nową warstwę.
- Z kolejną warstwą jajka postępujemy tak samo jak z poprzednimi- razem utworzą nam kilkuwarstwowego naleśnika.
- Zdejmujemy omlet z patelni i kroimy w 2 cm kawałki.
Rady dietetyka
Do takiego omleta warto zjeść porcję warzyw – w formie gotowanej/duszonej lub jako sałatkę.
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W Japonii takiego omleta je się na zimno, więc możemy poczekać do ostygnięcia (a jeśli wolimy zjeść ciepłego, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go spożyć od razu).
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (153 g)
- Aminokwasy kokosowe (sos kokosowy) (50 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (10 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.