Okoń morski pieczony z warzywami
Okoń morski pieczony z warzywami
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
- Warzywa (rzepę, marchewki i ziemniaki) obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut, po czym odcedzamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Seler naciowy obieramy i kroimy na kawałki
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Ryby myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą i pieprzem) po czym wkładamy do naczynia żaroodpornego
- Następnie obkładamy ryby przygotowanymi warzywami
- Tłuszcz mieszamy z przyprawami (solą i pieprzem), połową soku z cytryny, połową skórki z cytryny i z zieleniną
- Ryby z warzywami polewamy marynatą, na wierzchu układamy plasterki z połowy cytryny i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z okoniem.
Autor
Lista składników
- Okoń morski (labraks) (250 g)
- Ziemniak (210 g)
- Cebula czerwona (210 g)
- Rzepa czarna (150 g)
- Marchew (90 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Cytryna (80 g)
- Czosnek (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.