Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą
Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą
Przygotowanie
- Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać)
- Wypłukać w środku i na zewnątrz
- Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda
- Posolić, popieprzyć
- Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony
- Rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni
- Rozgrzać patelnie (z metalową rączką)
- Smażyć po 5 minut z jednej strony i z drugiej strony
- Pomidor pokroić w grube plastry i położyć na rybę
- Wkładamy patelnię z rybą do piekarnika na 20 minut
- W tym czasie gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie około 10-15 min (należy spróbować czy już jest miękki)
- Przygotowujemy sałatkę
- Sałatę drzemy w palcach
- Paprykę kroimy w kostkę, lub paseczki
- Ogórka kroimy w półksiężyce
- Posypujemy krążkami cebuli
- Polewamy sosem vinaigrette
- Ugotowany, odcedzony ryż kładziemy obok sałatki
- Na ryżu kładziemy ugotowaną rybę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Jeśli mamy patelnię z plastikową rączką, to nie wolno jej włożyć do piekarnika – wówczas plastik się stopi. W takim przypadku należy ostrożnie przełożyć rybę z patelni na blachę lub do naczynia żaroodpornego i w nim zapiekać.
Autor
Lista składników
- Pomidor (170 g)
- Sałata rzymska (105 g)
- Okoń morski (labraks) (100 g)
- Papryka czerwona (80 g)
- Ogórek długi (60 g)
- Ryż basmati (60 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Sos vinaigrette (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.