Nutella z daktyli
Nutella z daktyli
Przygotowanie
- Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem.
- Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).
Rady dietetyka
Krem z daktyli może być wykorzystany jako smarowidło do kanapek, naleśników, placków, możemy przekładać nim ciasta i desery, a nawet słodzić nim ulubiony ciepły napój (kawę, mleko).
Uwagi
Przy blendowaniu orzechów lepiej jest zacząć od małych obrotów, by nie uszkodzić blendera.
Wypróbuj propozycję przyrządzenia nutelli z awokado (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- Daktyl (150 g)
- Mleko kokosowe (115 ml)
- Orzech laskowy (50 g)
- Kakao w proszku (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.