Niemieckie ciasto kakaowe z mąki kokosowej
Niemieckie ciasto kakaowe z mąki kokosowej
Przygotowanie
Ciasto
- Tłuszcz wkładamy do rondla, dodajemy kakao i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się roztopi i dokładnie połączy z kakao
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
- Białka ubijamy z proszkiem do pieczenia do momentu, aż konsystencja nie pozwoli na opadanie górek o wyjęciu trzepaczki i odstawiamy
- Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy żółtka, cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona), dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy kakaowy tłuszcz i mąkę (przesianą przez sitko) i całość ponownie dokładnie mieszamy, aż nie będzie żadnych grudek
- Dodajemy białka i całość łączymy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C
- Formy smarujemy tłuszczem (powinny być okrągłe i o średnicy 20 cm lub 23 cm i wysokości 4 cm)
- Do foremek wylewamy równomiernie masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
- Pierwsze ciasto smarujemy polewą kokosowo-pekanową, nakładamy drugie ciasto i smarujemy wierzch
Polewa kokosowo-pekanowa
- W rondlu umieszczamy wszystkie składniki (poza wanilią, płatkami kokosowymi i pekanami), dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, do momentu, aż zgęstnieję
- Orzechy drobniej siekamy
- Rondel ściągamy z kuchenki, dodajemy pozostałe składniki (z wanilii wydłubujemy wcześniej nasiona) i mieszamy
- Przed polaniem ciasta odkładamy polewę do przestygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Cukier trzcinowy (300 g)
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Jajo białko (248 g)
- Masło (160 g)
- Jajo żółtko (160 g)
- Mąka kokosowa (130 g)
- Kakao w proszku (120 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Wanilia – laska (3 g)
- Proszek do pieczenia (1 g)
Polewa kokosowo-pekanowa
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Masło (120 g)
- Płatki kokosowe (120 g)
- Orzech pekan (100 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Mąka kukurydziana (18 g)
- Wanilia – laska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.