Niebanalne kotlety z indyka
Niebanalne kotlety z indyka
Przygotowanie
- Cebulę i zieleninę drobno siekamy
- Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (chili, kmin, kurkumę i koper) i mieszamy
- Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy mięso, cebulę oraz zieleninę i dokładnie mieszamy rękami
- Dodajemy mieszankę męki z przyprawami i ponownie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę smarujemy tłuszczem
- Masę mięsną dzielimy na części i formujemy małe kulki, które następnie lekko spłaszczamy i układamy na blachę
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Po tym czasie obracamy kotlety na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (500 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kmin rzymski (6 g)
- Kurkuma w proszku (3 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
- Koper (ziele) suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.