Naturalny ketchup
Naturalny ketchup
Przygotowanie
- Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka
- Do garnka dodajemy przyprawy (liść laurowy)
- Do niewielkiej torebeczki z materiału wrzucamy przyprawy – ziele angielskie, gałkę muszkatołową, cynamon i pieprz ziarnisty, po czym wkładamy torebeczkę do garnka
- Garnek stawiamy na kuchenkę i gotujemy do momentu, aż objętość garnka zmniejszy się o połowę, cały czas mieszając
- Z garnka wyciągamy torebeczkę z przyprawami i pozostałe przyprawy (liść laurowy)
- Pomidory z dodatkami przenosimy do blendera i blendujemy na jednolitą masę
- Masę przenosimy z powrotem do garnka, dolewamy sok z cytryny, dodajemy przyprawy (pieprz kajeński) i gotujemy często mieszając do momentu, aż ketchup stanie się gęsty
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ketchupu.
Autor
Lista składników
- Pomidor (680 g)
- Sok z cytryny (bio) (125 ml)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (105 g)
- Jabłko (90 g)
- Pieprz ziarnisty (6 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
- Cynamon – laska (1.5 g)
- Czosnek (1 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.