Naleśniki z serem i kurczakiem
Naleśniki z serem i kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
- Mleko wlewamy do rondla i podgrzewamy
- Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Mięso kroimy w drobną kostkę
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę (150 g – z przepisu na 8 porcji) i robimy na środku wgłębienie
- Dodajemy żółtko, wybijamy jajo i wlewamy połowę mleka, cały czas mieszając, aby otrzymać gładkie ciasto
- Ciasto przelewamy do dzbanka, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 30 minut
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło), wsypujemy pozostałą mąkę i dokładnie mieszamy
- Ściągamy rondel z ognia i powoli, cały czas mieszając, wlewamy pozostałe mleko
- Następnie stawiamy rondel z powrotem na ogniu i gotujemy przez ok. 5 minut (aż znikną wszystkie grudki)
- Dodajemy ser, mięso, odsączoną z zalewy kukurydzę, szpinak oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy do momentu, aż szpinak zwiotczeję
- Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją tłuszczem (masłem)
- Wylewamy ciasto i smażymy naleśniki (po ok. 2-3 minuty z każdej strony)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na naleśniki nakładamy nadzienie, zawijamy i kładziemy na papier
- Blachę wsadzamy do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (450 ml)
- Kurczak pierś (450 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (400 g)
- Szpinak (200 g)
- Mąka orkiszowa (175 g)
- Ser żółty (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Jajo żółtko (20 g)
- Masło (15 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.