Naleśniki z kiełkami soi
Naleśniki z kiełkami soi
Przygotowanie
Farsz
- Kiełki dokładnie płuczemy i odsączamy na ręczniku papierowym
- Marchewkę i imbir obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz (na dużym ogniu)
- Wrzucamy kiełki, marchewkę oraz imbir i cały czas mieszając, smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy
- Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy
Ciasto naleśnikowe
- Do miski wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy
- Dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz przyprawy i delikatnie mieszamy
- Stopniowo dolewamy wodę i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie
- Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut (jeśli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy więcej wody)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- W garnku zagotowujemy wodę
- Na patelnię wylewamy porcję masy, równomiernie rozprowadzamy po całej patelni i smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony
- Usmażone naleśniki kładziemy na talerz ustawiony na garnku z gorącą wodą
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.
Autor
Lista składników
Farsz
- Kiełki soi (200 g)
- Marchew (45 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (7.5 ml)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Imbir korzeń (1.5 g)
Ciasto naleśnikowe
- Jajo kurze (153 g)
- Woda (120 ml)
- Mąka sojowa (100 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (7.5 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.