Naleśniki w kształcie serca
Naleśniki w kształcie serca
Przygotowanie
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło)
- Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy
- Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało
- Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem (oliwą)
- Na patelnię wylewamy ciasto na kształt serca i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (jeśli mamy foremkę w kształcie serca – możemy ją użyć)
- Gotowe naleśniki nakładamy na talerz i dekorujemy miętą oraz owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych naleśników.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Wiśnia (świeża) (70 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Jagoda leśna (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.