Naleśniki szpinakowo-gryczane z pieczarkami
Naleśniki szpinakowo-gryczane z pieczarkami
Przygotowanie
Ciasto naleśnikowe
- Jajo wybijamy do miski i roztrzepujemy
- Do miski z jajem przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy i mieszamy, powoli zagarniając mąkę
- Cały czas mieszając ciasto stopniowo dolewamy wodę
- Szpinak drobno siekamy, dodajemy do ciasta i odstawiamy na ok. 1 godz.
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy więcej wody
- Patelnię rozgrzewamy, smarujemy tłuszczem, wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki
- Kiedy farsz będzie gotowy rozgrzewamy piekarnik do temp. 210 st. C
- Naczynie żaroodporne cienko smarujemy tłuszczem
- Nadzienie rozsmarowujemy na naleśnikach i zawijamy w rulony
- Następnie kroimy naleśniki na kawałki o długości ok. 3-4 cm, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu
- Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 5 minut
Nadzienie
- Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki
- Szalotki obieramy i kroimy na plasterki
- Boczek kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy szalotki i boczek, mieszamy i podsmażamy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 minut
- Zwiększamy ogień, dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż z pieczarek odparuję woda (co jakiś czas mieszamy)
- Ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy śmietanę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.
Autor
Lista składników
Ciasto naleśnikowe
- Woda (200 ml)
- Mąka gryczana (100 g)
- Szpinak (80 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Nadzienie
- Pieczarka (świeża) (400 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (45 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
- Masło (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.