fbpx
Szukaj
open close

Naleśniki szpinakowo-gryczane z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde7bf69d-0cef-485d-ac38-3dd26f1f8fb7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Naleśniki szpinakowo-gryczane z pieczarkami

Przygotowanie

Ciasto naleśnikowe

  • Jajo wybijamy do miski i roztrzepujemy
  • Do miski z jajem przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy i mieszamy, powoli zagarniając mąkę
  • Cały czas mieszając ciasto stopniowo dolewamy wodę
  • Szpinak drobno siekamy, dodajemy do ciasta i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Jeśli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy więcej wody
  • Patelnię rozgrzewamy, smarujemy tłuszczem, wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki
  • Kiedy farsz będzie gotowy rozgrzewamy piekarnik do temp. 210 st. C
  • Naczynie żaroodporne cienko smarujemy tłuszczem
  • Nadzienie rozsmarowujemy na naleśnikach i zawijamy w rulony
  • Następnie kroimy naleśniki na kawałki o długości ok. 3-4 cm, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu
  • Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 5 minut

Nadzienie

  • Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki
  • Szalotki obieramy i kroimy na plasterki
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szalotki i boczek, mieszamy i podsmażamy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 minut
  • Zwiększamy ogień, dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż z pieczarek odparuję woda (co jakiś czas mieszamy)
  • Ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy śmietanę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto naleśnikowe

  • Woda (200 ml)
  • Mąka gryczana (100 g)
  • Szpinak (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Nadzienie

  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (45 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
  • Masło (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Francuskie naleśniki z jabłkami

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki z serem i kurczakiem

Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki z truskawkami – z mąki kokosowej

Jaja mieszamy z mlekiem Dodajemy przesianą mąkę kokosową i sól Dobrze mieszamy widelcem lub rózgą, tak, aby nie było żadnych (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki samuraja

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >