fbpx
logo
Szukaj
open close

Naleśniki sojowe z algami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1c5ec72d-166b-491d-a993-7c63bedb04df
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Naleśniki sojowe z algami

Przygotowanie

  • Algi drobno kroimy
  • Na talerz wybijamy jaja, dodajemy białka i roztrzepujemy
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jaja oraz sól i delikatnie mieszamy
  • Cały czas mieszając, stopniowo dolewamy mleko
  • Następnie dodajemy algi, dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 30 minut
  • Jeśli ciasto jest za gęste – dolewamy odrobinę wody
  • Białka z solą ubijamy na sztywną pianę
  • Następnie dodajemy pianę do masy i delikatnie mieszamy
  • Patelnię smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy na dużym ogniu
  • Na patelnię wylewamy porcję masy, rozprowadzamy równomiernie po całej patelni i smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony
  • Usmażonego naleśnika przenosimy na talerz i z całą masą postępujemy w ten sam sposób
  • Naleśniki możemy podawać z dodatkiem ulubionych składników

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka sojowa (100 g)
  • Mleko sojowe (100 ml)
  • Jajo białko (60 g)
  • Ulva (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Nori (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Do miski przesiewamy mąkę (kasztanową), dodajemy mąkę (ziemniaczaną) oraz sól i całość dokładnie mieszamy Następnie wlewamy do mąk wodę i (…)

WIĘCEJ >

Paluszki limonkowe z czekoladą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy jajo, (…)

WIĘCEJ >

Francuskie naleśniki z jabłkami

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki z serem i kurczakiem

Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >