Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami
Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Pieczarki pokroić w plastry
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 3 min
- Dodajemy pieczarki, podsmażamy 3 min
- Dodajemy mielone mięso (najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa)
- Podsmażamy 10 min
- Dodajemy pomidory
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
- Dusimy na średnim ogniu 15 min
- Nakładamy farsz na naleśniki
- Na farsz posypujemy ser
- Zwijamy tak jak lubimy
- Możemy jeść od razu albo jeszcze zapiec naleśniki kilka minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku
Rady dietetyka
Pomidory z puszki warto zamienić na te znajdujące się w słoiku lub świeże. Dzięki temu zmniejszamy spożycie metali ciężkich, znajdujących się w puszkach.
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia naleśników gryczanych.
Autor
Lista składników
Naleśniki gryczane
- Woda (200 ml)
- Mąka gryczana (90 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Farsz
- Pomidor w puszce (200 g)
- Sarnina łopatka (200 g)
- Cebula (105 g)
- Ser żółty (100 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Woda (100 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.