fbpx
logo
Szukaj
open close

Nadziewane daktyle

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5e7fac7a-70de-424c-8336-5c6df1001d77
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Nadziewane daktyle

Przygotowanie

Nadziewane daktyle

  • Daktyle nacinamy wzdłuż i łyżeczką wydrążamy część miąższu
  • Zabieramy się za przygotowanie nadzień
  • Połowę daktyli napełniamy nadzieniem z kaszy, a połowę nadzieniem z twarożku i układamy na talerzu

Nadzienie z kaszy

  • Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wydłubujemy nasiona, a strąk wyrzucamy
  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy pozostałe składniki (poza kaszą) i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie dodajemy kaszę i cały czas mieszając, gotujemy przez ok. 5-10 minut
  • Rondel ściągamy z kuchenki, przykrywamy talerzem i odkładamy do ostygnięcia

Nadzienie z twarożku

  • Żelatynę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy na kilka minut do namoczenia
  • Następnie żelatynę odsączamy
  • Do rondla wlewamy wodę, dodajemy żelatynę i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż żelatyna się rozpuści
  • Twarożek wkładamy do miski i ubijamy rózgą kuchenną na gładką masę
  • Do twarożku dodajemy żelatynę oraz pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 daktyle.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z daktylami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 9
Trudność: Łatwy

Lista składników

Nadziewane daktyle

  • Daktyl (180 g)

Nadzienie z kaszy

  • Mleko krowie (500 ml)
  • Kasza manna (50 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Wanilia – laska (1.5 g)
  • Cynamon mielony (1 g)

Nadzienie z twarożku

  • Twarożek grani (300 g)
  • Woda (10 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Żelatyna w proszku (4 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Nóż, Rondel, Rózga kuchenna, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Deser owocowy z daktylami

Pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy z nich sok Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie w kostkę Daktyle (…)

WIĘCEJ >

Gorąca czekolada z daktylami

Daktyle wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem i odkładamy, aby daktyle zmiękły Z wanilii wydłubujemy ziarenka i wrzucamy do moździerza, dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Babeczki owsiane z daktylami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do muffinów lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy w zagłębienia papierowe foremki Daktyle (…)

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy z daktylami

Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Czekoladowy krem daktylowy

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem

WIĘCEJ >