Mus z czerwonej papryki
Mus z czerwonej papryki
Przygotowanie
- Żelatynę moczymy w zimnej wodzie
- Papryki dokładnie myjemy i osuszamy
- Następnie gotujemy papryki na parze przez ok. 10 minut (do miękkości)
- Ugotowane papryki odsączamy i odkładamy do ostygnięcia
- Następnie papryki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona
- Do miski wlewamy śmietankę i wkładamy do zamrażarki na ok. 10 minut
- Paprykę wkładamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
- Do rondla wlewamy łyżkę bulionu, dodajemy odsączoną żelatynę i podgrzewamy do momentu, aż żelatyna się rozpuści
- Następnie dodajemy zblendowaną paprykę i przyprawy, dolewamy pozostały bulion i dokładnie mieszamy
- Zawartość rondla przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
- Z zamrażarki wyciągamy śmietankę i ubijamy na sztywną pianę
- Następnie dodajemy pianę do masy paprykowej i całość delikatnie mieszamy
- Foremki lekko smarujemy tłuszczem i przekładamy do nich masę paprykową, po czym wkładamy do lodówki na min. 8 godz.
- Przed podaniem każdą foremkę wkładamy do wrzącej wody, wyciągamy i odwracamy foremki górą do doły aby wyciągnąć musy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z papryką.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (1000 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Śmietanka kokosowa (200 g)
- Żelatyna w proszku (5 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.