Mus truskawkowy
Mus truskawkowy
Przygotowanie
- Żelatynę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy, aby się namoczyła
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy truskawki na kawałki
- Następnie wkładamy truskawki do blendera, dolewamy sok z cytryny, dodajemy słodzik i całość dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję
- Żelatynę odsączamy z wody i wkładamy do rondla
- Do rondla dodajemy trochę masy truskawkowej (3 łyżki masy na 1 łyżkę żelatyny) i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż żelatyna się rozpuści
- Następnie dodajemy pozostałą masę truskawkową i dokładnie mieszamy
- Twaróg rozgniatamy widelcem, po czym dodajemy go do rondla i całość dokładnie blendujemy
- Foremki zwilżamy wodą i wkładamy do nich mus truskawkowy
- Następnie foremki z musem wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z truskawkami.
Autor
Lista składników
- Truskawka (500 g)
- Ser twarogowy krowi (200 g)
- Sok z cytryny (bio) (36 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Żelatyna w proszku (8 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.