fbpx
logo
Szukaj
open close

Mus śliwkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccbad265c-1a9b-483c-8f82-43ac0ee165d5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mus śliwkowy

Przygotowanie

  • Śliwki kroimy na pół i wkładamy do rondla
  • Do rondla dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty
  • Żółtka oddzielamy od białek i wkładamy do dwóch, osobnych misek
  • Zawartość rondla przenosimy do blendera i blendujemy przez ok. 1-2 minuty
  • Cały czas blendując na wolnych obrotach, dodajemy po kolei pozostałe składniki (poza białkami, słodzikiem i solą) i blendujemy do momentu, aż składniki się dokładnie połączą
  • Masę przenosimy do miski i wkładamy do lodówki
  • Białko z solą ubijamy na niezbyt sztywną pianę
  • Następnie dodajemy do piany słodzik i ubijamy na sztywno
  • Pianę powoli dodajemy do masy śliwkowej i delikatnie mieszamy
  • Mus przenosimy do pucharków i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Śmietana jogurtowa 10% (500 g)
  • Śliwka suszona (150 g)
  • Mleko krowie (125 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ser twarogowy krowi (100 g)
  • Woda (5 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Pucharki do deserów, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Czekoladowy mus z awokado

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na kawałki Następnie przenosimy awokado do miski i skrapiamy sokiem z cytryny Orzechy wsypujemy (…)

WIĘCEJ >

Mus jagodowy ze śmietaną

Jagody blendujemy na gładki mus, a następnie przenosimy do miski (lub szklanki) Na wierzch nakładamy śmietanę

WIĘCEJ >

Mus malinowy ze śmietaną

Maliny blendujemy na jednolity mus, a następnie przenosimy do miski Na wierzch nakładamy śmietanę

WIĘCEJ >

Mus orzechowo – gruszkowy

Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 (…)

WIĘCEJ >

Dżem z dyni z masłem kokosowym

Dżem z dyni: Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy (…)

WIĘCEJ >