Mus kawowy
Mus kawowy
Przygotowanie
- Używamy kawy rozpuszczalnej
- Pucharki wkładamy do lodówki
- Żelatynę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia
- Do rondla wlewamy mleko, dodajemy kawę i połowę słodziku, mieszamy i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia
- Zawartość rondla mieszamy do momentu, aż słodzik się rozpuści
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy odsączoną żelatynę i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
- Rondel odkładamy do ostygnięcia
- Białka z solą ubijamy na sztywną pianę
- Następnie stopniowo dodajemy do piany pozostały słodzik i ubijamy do momentu, aż połączy się z pianą
- Do mleka kawowego dodajemy 2 łyżki piany i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy pozostałą pianę i delikatnie mieszamy
- Mus przenosimy do schłodzonych pucharków i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
- Przed podaniem posypujemy musy kakao
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem kawy.
Autor
Lista składników
- Mleko krowie (400 ml)
- Jajo białko (60 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Kakao w proszku (10 g)
- Żelatyna w proszku (6 g)
- Kawa (5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.