fbpx
Szukaj
open close

Mus czekoladowo-truskawkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6dbbd619-3a42-48b9-a35a-42e9c0e66fb4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mus czekoladowo-truskawkowy

Przygotowanie

  • Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej (cały czas mieszając)
  • Dodajemy żółtko i dokładnie łączymy
  • Z połowy ilości białek ubijamy pianę i dodajemy do czekolady
  • Do czekolady wlewamy połowę śmietany i dokładnie mieszamy
  • Mus nakładamy do pucharków (lub szklanek) i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w owoce w ćwiartki, a następnie przenosimy do blendera
  • Wsypujemy cukier puder i dokładnie blendujemy
  • Do osobnego rondla wsypujemy żelatynę, dolewamy wodę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny
  • Następnie odstawiamy żelatynę do ostygnięcia, po czym przelewamy ją musu truskawkowego, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut
  • Po tym czasie pozostałą ilość białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do musu truskawkowego
  • Do musu dodajemy również pozostałą śmietanę i dokładnie łączymy
  • Mus truskawkowy nakładamy do szklanek z musem czekoladowym, po czym wkładamy do lodówki na ok. 6 godz., aby stężał

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (51 g)
  • Malina (50 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (40 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Pucharki do deserów, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Jedwabisty mus czekoladowy

Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego Dosypujemy kawę i umieszczamy naczynie nad rondlem wolno gotującej się wody (…)

WIĘCEJ >

Mus jagodowy ze śmietaną

Jagody blendujemy na gładki mus, a następnie przenosimy do miski (lub szklanki) Na wierzch nakładamy śmietanę

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy z awokado

Obieramy i kroimy awokado oraz banana Wrzucamy do miski Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki Wszystko (…)

WIĘCEJ >

Mus orzechowo – gruszkowy

Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 (…)

WIĘCEJ >

Mus bananowy z sosem malinowym

Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu Dododajemy nasiona chia Wyciskamy sok z cytryny Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki Wkładamy do (…)

WIĘCEJ >