Mrożony jogurt z imbirem i kardamonem
Mrożony jogurt z imbirem i kardamonem
Przygotowanie
- Kardamon ucieramy w moździerzu na pył
- Do rondla wsypujemy wlewamy wodę i sok z limonki, dodajemy słodzik i cały czas mieszając podgrzewamy, aż słodzik się rozpuści
- Zawartość rondla doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 1-2 minuty
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki (lub drobno siekamy)
- Do miski wlewamy jogurt i cały czas mieszając, stopniowo dolewamy ostygnięty syrop
- Następnie dodajemy kardamon z imbirem i dokładnie mieszamy
- Miskę z jogurtem wkładamy do zamrażarki na ok. 35-45 minut
- Jogurt powinien być bardzo gęsty, ale nie zamarznięty
- Przygotowany jogurt mieszamy i wlewamy do pucharków
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jogurtem.
Autor
Lista składników
- Jogurt naturalny (500 g)
- Woda (100 ml)
- Ksylitol (40 g)
- Sok z limonki (bio) (24 g)
- Imbir korzeń (20 g)
- Kardamon – ziarno (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.