Mrożony deser z miodem i sezamem
Mrożony deser z miodem i sezamem
Przygotowanie
- Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Następnie przesypujemy sezam do moździerza i lekko tłuczemy, po czym odstawiamy
- Do miski wkładamy żółtka, dodajemy cukier puder oraz 2/3 ilości miodu i ucieramy mikserem przez ok. 2-3 minuty, aż powstanie puszysta masa
- Dodajemy sezam (odrobinę zostawiamy do dekoracji) oraz jogurt i całość dokładnie mieszamy
- Masę przelewamy do szklanek (odpornych na niską temp.) i wkładamy do zamrażarki na ok. 6 godz.
- Przed podaniem banany obieramy i kroimy na plasterki
- Desery dekorujemy bananami, posypujemy sezamem i polewamy pozostałym miodem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Jogurt naturalny (400 g)
- Banan (300 g)
- Sezam biały (100 g)
- Miód lipowy (72 g)
- Jajo żółtko (60 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.