Morele w sosie cynamonowym
Morele w sosie cynamonowym
Przygotowanie
- Morele kroimy na pół i usuwamy pestki, a następnie kroimy morele w plasterki
- Plasterki moreli układamy na kształt kwiatka w okrągłej formie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 st. C
- Do rondla wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie wkładamy do mleka cynamon, ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy na ok. 10 minut
- Jaja wybijamy do miski, dodajemy słodzik i ubijamy rózgą kuchenną
- Z mleka wyciągamy cynamon i cały czas mieszając, dolewamy do mleka jaja
- Przygotowaną masę zalewamy morele, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odkładamy na ok. 5 minut, aby ostygła
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z morelami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Morela (650 g)
- Mleko krowie (250 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Cynamon – laska (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.