Mleko migdałowe
Mleko migdałowe
Przygotowanie
- Migdały zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10 minut
- Następnie po kolei wyciągamy migdały z wody i ściągamy z nich skórkę
- Przygotowane migdały wrzucamy do miski, zalewamy wodą (podaną w przepisie) i odkładamy na całą noc
- Po tym czasie przelewamy migdały z wodą do blendera i całość dokładnie blendujemy
- W garnku umieszczamy sitko, na nim kładziemy czystą ściereczkę i przelewamy przez nią mleko
- Z masy pozostałej na ściereczce odciskamy starannie mleczny płyn
- Uzyskane w ten sposób mleko przelewamy do szklanego pojemnika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce przez ok. 2 dni
- Pozostałą po przygotowaniu mleka masę możemy podawać jako serek migdałowy np. z owocami i jogurtem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia mlek.
Autor
Lista składników
- Woda (750 ml)
- Migdał (90 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.