Mieszanka warzyw na cytrynowo
Mieszanka warzyw na cytrynowo
Przygotowanie
- Zieleninę siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy tłuszcz, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy
- Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki
- Marchewki obieramy i kroimy na kawałki
- Ze szparagów odkrawamy końcówki
- Cukinię kroimy w cienkie plastry
- Brokuł, kalafior i marchewki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut
- Po tym czasie dodajemy szparagi z cukinią i gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty
- Warzywa odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
- Dodajemy wcześniej przygotowany tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi (na małym ogniu)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (250 g)
- Kalafior (200 g)
- Brokuł (200 g)
- Marchew (150 g)
- Szparag (100 g)
- Masło (50 g)
- Cytryna – skórka (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.