Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem
Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem
Przygotowanie
- Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu
- Solimy i pieprzymy
- Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
- Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę kroimy w paski/kawałki
- Cukinię kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W małym rondelku lub patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i czosnek, po minucie dorzucamy pokrojoną w kostkę marchew i cukinię
- Mieszamy, zasmażamy 2 min
- Dodajemy ugotowany ryż, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę
- Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 min
- Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy polędwiczkę po 4 minuty z każdej strony
- Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy pocięte marchewki 2 minuty
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, dodajemy estragon
- Zasmażamy 2 min
- Na talerz nakładamy ryż i medaliony, obok układamy marchewkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (surowa) (180 g)
- Cukinia zielona (100 g)
- Marchew (90 g)
- Ryż basmati (50 g)
- Cebula (50 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Estragon suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.