Masło klarowane

Masło klarowane
Przygotowanie
- Masło wkładamy do rondla o grubym dnie i podgrzewamy na małym ogniu
- Gdy masło się stopi, a na wierzchu pojawi się piana – ściągamy rondel z kuchenki i czekamy, aż piana osiądzie na dnie
- Gdy masło pokrywa jednolita, złotawa warstwa – zbieramy ją łyżką i ostrożnie przelewamy pozostały płyn do szklanego pojemnika
- Po schłodzeniu przechowujemy masło w lodówce
- Uwaga: masło klarujemy w bardzo niskiej temp., aby się nie spaliło
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję masła przypada 1 łyżka.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia maseł.
Autor
Lista składników
- Masło (360 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.