Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Buraki dokładnie myjemy (tak, aby całkowicie pozbyć się piasku)
- Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 1,5-2 godz.
- Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są miękkie, jeśli nie-pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut
- Upieczone buraki wkładamy do miski z zimną wodą i czekamy, aż ostygną, a następnie obieramy ze skóry
- Obrane buraki kroimy w cienkie plastry i wkładamy do płaskiego naczynia
- Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
- Następnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 24 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z burakami.
Autor
Lista składników
- Burak (1000 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Ocet balsamiczny (20 ml)
- Pieprz czarny (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.