Marmolada z cebuli
Marmolada z cebuli
Przygotowanie
- Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka
- Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę
- W garnku rozgrzać masło
- Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać
- Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś czas
- Dodać ocet balsamiczny (najpierw wziąć głęboki oddech, bo jak się zaciągniecie odparowanym octem, to się możecie obalić z wrażenia :p )
- Dolać ¼ szklanki zimnej wody
- Dodać miód
- Gotować 2 minuty
- Przykryć, zmniejszyć ogień, gotować 10 min.
- Podnieść pokrywkę, zamieszać, jak jest mało wody, dolać żeby było tak półpłynne jak na początku
- Przykryć, gotować kolejne 10 minut
- Znowu zamieszać, znowu uzupełnić płyn, znów przykryć i gotować 10 minut
- Podnieść pokrywkę, lekko posolić, spróbować, pomieszać, gdy cebula jest miękka to marmolada jest gotowa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz przepis na domowy chleb gryczany, który może posłużyć jako dodatek do musu.
Autor
Lista składników
- Cebula czerwona (210 g)
- Gruszka (65 g)
- Ocet balsamiczny (50 ml)
- Woda (50 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.