Małże zapiekane z ryżem i ziołami
Małże zapiekane z ryżem i ziołami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek, zieleninę (bazylię i połowę natki) oraz sok z cytryny i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy ryż, dolewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy
- Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
- Dodajemy małże, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 5 minut (aż muszle się otworzą)
- Małże, które się nie otworzą wyrzucamy
- Danie nakładamy na talerze, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pozostałą zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Małże (świeże) (700 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.