Makaronowe świderki w sosie
Makaronowe świderki w sosie
Przygotowanie
- Boczek kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Na suchą patelnię wrzucamy boczek oraz cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy marchew, pomidory, zieleninę oraz przyprawy (oregano), mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Ser (parmezan) „kroimy” obieraczką do warzyw
- Makaron odcedzamy, przenosimy na patelnię z sosem i mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną oraz serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (800 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (100 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (50 g)
- Ser Parmezan (25 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Oregano suszone (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.