Makaron z tuńczykiem i groszkiem
Makaron z tuńczykiem i groszkiem
Przygotowanie
- Ser (żółty) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki i cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko
- Kładziemy rondel z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając (gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Zmniejszamy ogień, dodajemy połowę sera i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos będzie gładki
- Sos przelewamy do garnka z makaronem, dodajemy tuńczyka oraz groszek i całość dokładnie mieszamy
- Zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką makaron
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
- Makaron nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.
Autor
Lista składników
- Tuńczyk w sosie własnym (425 g)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (300 g)
- Ser żółty (300 g)
- Groszek zielony (200 g)
- Bułka tarta (150 g)
- Masło (50 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.