fbpx
Szukaj
open close

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4bb88a36-24f2-4819-a0c2-457314d9a78e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

Przygotowanie

Makaron z cukinii

  • Z cukinii odcinamy końcówki i przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu, możemy użyć obieraczki do warzyw)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy połowę makaronu, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i obsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie makaron przenosimy do miski i tak samo postępujemy z drugą połową makaronu
  • Makaron polewamy sosem pomidorowym

Sos pomidorowy

  • Pomidory kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do blendera
  • Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Makaron z cukinii

  • Cukinia zielona (1200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Sos pomidorowy

  • Pomidor (850 g)
  • Bazylia (świeża) (70 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Przecier pomidorowy (60 g)
  • Pomidor suszony (40 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Karbowany makaron z cukinii z brokułami

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane (…)

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne (…)

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane (…)

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek (…)

WIĘCEJ >