Makaron warzywny z sosem myśliwskim
Makaron warzywny z sosem myśliwskim
Przygotowanie
Makaron:
- Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
- Następnie robimy makaron z cukinii
- Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski
- Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy razem w misce
Sos myśliwski:
- Por kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
- Boczek pokroić w kostkę
- Kiełbasę przekroić na pół, a następnie w półksiężyce
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy cebulę, czosnek i por
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy boczek i kiełbasę
- Podsmażamy 5 min
- Dodajemy pieczarki
- Podsmażamy 2 minuty
- Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
- Podsmażamy 5 min
- Zalewamy zimną wodą, tak żeby zakryć wsad w garnku
- Dodajemy liście i ziele
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na średnim ogniu 30 min
- Do gorącego sosu wrzucamy makaron, mieszamy, czekamy 1 min i nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.
Autor
Lista składników
Makaron warzywny
- Cukinia zielona (300 g)
- Kalarepa (165 g)
- Marchew (45 g)
Sos myśliwski
- Woda (500 ml)
- Kiełbasa śląska (170 g)
- Cebula (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Por (50 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Przecier pomidorowy (45 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.