fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron warzywny z sosem bolognese

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c045d7d1d-e416-47a5-8800-8a7c2ac951ff-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron warzywny z sosem bolognese

Przygotowanie

Sos:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz
  • Wrzucamy mięso mielone
  • Zasmażamy przez 5 minut
  • Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty
  • Dolewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 min
  • Co jakiś czas trzeba zamieszać
  • Po pół godzinie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Makaron z warzyw:

  • Cukinię i rzodkiew umyć
  • Zetrzeć po kolei na tarce spiralnej
  • Jeśli ktoś nie ma spiromatu to należy pociąć warzywa wzdłuż na plastry i wzdłuż na paski makaronowe
  • Makaron warzywny wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy 1 minutę

Rady dietetyka

Dopasuj każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach opisujących każdą potrawę.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze inspiracje na przyrządzenie tego typu makaronów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Sos bolognese

  • Woda (300 ml)
  • Wieprzowina mięso mielone (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Bazylia suszona (1 g)
  • Oregano suszone (1 g)
  • Tymianek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Makaron warzywny

  • Cukinia zielona (150 g)
  • Rzodkiew biała (110 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron warzywny z boczniakami

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie (…)

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Kalarepę obieramy ze skóry Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki Pomidorki kroimy (…)

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, (…)

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek (…)

WIĘCEJ >

Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi

Marchew, selera i pietruszkę obrać, pokroić nożem karbowanym lub zwykłym. Tniemy wzdłuż cienkie plastry, a następnie tniemy je w cienkie (…)

WIĘCEJ >